Mine tips og triks til merkevarebygging, markedsføring og design.
Nettbutikk, men hvor skal du begynne?
‍Ekspertene spår en mørk fremtid for butikkene

Hovedorganisasjonen Virke regner med at 40.000 ansatte i varehandelen kan miste arbeidsplassene de neste årene de neste 10 årene. Noen analyse eksperter tror butikkdøden kommer på grunn av nettbutikker. Mangelen på parkering får ofte skylden. Med overskrifter som dette så er det ikke så rart at du sitter å tenker at det er på tide at også du får deg en nettbutikk. Men hvor skal du begynne.

Hva koster en nettbutikk?

Det kan koste fra 1500 i måneden for såkalte ferdig løsninger, eller ca. 350 000 for utvikling av helt unike løsninger.

Ferdig løsninger som mystore eller shopify annonseres som komplett nøkkelferdig løsninger. Men dette er en sannhet med modifikasjoner. For å sammenligne det med noe kan du tenke deg at disse løsningene er som å leie et butikklokale hvor alle møbler og kassasystem er på plass. Men du må male veggene, fylle opp med varer, prise alle varene, osv.

Utvikling av unike løsninger som bygges opp fra bunn er klart dyret enn ferdig løsninger. Men gir mulighet til å bygge butikken til dine behov. Her blir merkevaren din bedre ivaretatt nettopp fordi alle deler av løsningen kan tilpasses. Det er også fordeler ved tilpassing til salg og promotering av dine varer.

Begge disse løsningen har en rekke tilleggspakker som kan integreres i nettbutikken som integrering av regnskapsprogram, kassasystem, lagerbeholdning, transportløsninger, markedsføring i sosialemedier, analyse systemer (google analytics, osv).

At nettbutikk er billig er en myte
Hva har DU behov for?
Nettbutikk på 4 nivåer
Den enkleste utgaven av nettbutikk er å sett opp en webside med enkel beskrivelse av det du selger. Legg inn kontakt informasjon (telefonnummer, e-post, adresse, åpningstider). Denne løsningen krever lite, har ingen funksjoner, å egner seg best til bedrifter som selger tjenester. Men er en fin start for deg som ikke har noe nettside. Vis du ikke klarer å sette opp dette selv kan du betale noen for å gjøre dette for deg. Dette kan koste mellom 20 og 50 000 kroner avhengig av hvor flinke de som gjør det er. Her anbefales det å bruke Wordpress som plattform Og kjøp eget domene (nettadressen). 
Denne krever litt mer, men er fortsatt enkle for de fleste. Utgangspunktet er det samme som nivå 1. Wordpress webside med kontakt info så bruker du plattformer som alt finnes (finn.no, eBay, Amazon, facebook,osv) til å selge varene dine. Dette krever at du er flink til å følge opp på alle plattformene. Besvarer kundehenvendelser, ta bra bilder, lærer deg hvordan skrive gode tekster. Søkeoptimalisering (SEO) er sikkert noe du har hørt om. Her kommer dette inn. SEO: Teksten/ beskrivelsen av varene du selger må være søkeoptimalisert slik at kundene dine finner varene dine. For eksempel: Vis du skal selge strikkasokker må du finne ut hvilke ord folk bruker når de søker etter det. Søker de på "ullsokker" "raggsokker" eller "strikkasokker". Bommer du på dette vil dine varer ikke dukke opp i søket til kundene dine. 
Nivå 3 er å sett opp en mystore eller shopify. Her får du en fullverdig butikkløsning med betalingsløsning, transport, integrering med kassasystemet som du kan bruke i butikken og integrering med regnskapssystem. Du må riktignok bruke kassasystemer og regnskapssystemer som er godkjent av de du kjøper nettbutikk løsningen av. Det krever i stor grad at du er flink til å følge opp kundehenvendelser, ta bra bilder og søkeoptimalisering (SEO). For nå er du en egen butikk med en adresse www.netbutikken.no på det store Internettet. Derfor må du også belage deg på å bruke en del penger på markedsføring av nettbutikken.
På dette nivået er det forskjell på hobby og seriøs satsing på netthandel. Dette er som å åpne en ny fysisk butikk. Nå må du ta stilling til alle de tingen som er nevnt i de andre nivåene men her kommer også layout og blanding inn. Du tenke deg godt om hvordan du vil bruke nettbutikken, hvor enkelt skal det være å oppdatere med nye produkter. Skal du ha flere betalingsløsninger (vipps, klarna). Skal kundene ha sin egen login/min side hvor de kan se bestillingene sine. Skal de få tilbud generert automatisk på bakgrunn av tidligere kjøp osv. Her er alt mulig! Det er kun penger som setter stoppe for hvor avansert nettbutikken skal være.
…Så hvor skal du begynne?

En nettbutikk lever ikke av seg selv! Det krever mye jobb å få dette til å bli lønnsomt. Du bør først finne ut hvilke av de 4 nivåene du kan gjennomføre 100%. Men husk at investeringen i utviklingen av selve nettbutikken er bare 47% av investeringen. For å få dette til å lykkes må du markedsfører butikken godt. Uavhengig av hvilket nivå du velger. Kundene dine må finne den nye butikken din, å du må få nettbutikken din til å bli en naturlig del av kundene dine sin handle rutine.

De som selger nettbutikk løsninger mener at alt er bedre på internett. De er opptatt av at på nette kan du trekke en mye større kundegruppen enn du gjør i en fysisk butikk. Dette er bare tull! Din nettbutikk bør være en forlengelse av din fysiske butikk. Du bør ha fokus på å gi din eksisterende kundegruppe bedre service og et utvidet tilbud. Målet er å være konkurransedyktig med andre som selger samme type varer til dine kunder. Når du er nr.1 i ditt nærmiljø kan du begynne å markedsføre deg mot kundene utenfor den eksisterende målgruppen din.

Det eneste forhandlingskortet til nettbutikker som ikke har fysiske butikker er prisavslag. Så ikke konkurrer på pris, konkurrer heller på hvem som tar best vare på kundene, hvem kan tilby dem mest for pengene, best på service. Bruk nettbutikken din til å invitere til kundekvelder og arrangementer i butikklokale ditt. Samarbeid med andre lokale aktører rundt deg for å trekke kunder.

Mersalg er den store steinen i nettbutikk maskineriet. Ingen har klart å få til mersalg på en nettbutikk på en bra måte. Dette er synlig hos mange av de stor kjedene som tilbyr varer billigere på nettbutikken sin enn i sine egne butikker. Dette gjør at for eks. Elkjøp taper store summer når de selger en TV på nette, men ikke får solgt ekstra høyttalere, strømkabel eller forsikring i tillegg. Dette er varer som har høy fortjeneste å som dekker tapet på fortjenesten når TVen er på tilbud å driver overskuddet når TVen er til full pris. 

Vis vi heller snur dette rundt så får du en mye bedre strategi som gir økt fortjeneste til hele firma. Annonserer tilbud på nettbutikken som kun gjelder vis kunden kommer til butikken, Varen må betales i butikk!. Da får du kunden inn i butikken. Kunden må åpne lommeboka å betale, ergo er han/hun i kjøpe-modus å mer mottakelig for mersalg. Nå er det opp til dine selgere å få det til. «har du sett disse, de fikk jeg inn i dag» «Vil du ha med feste til den» «nå har vi også tilbud på»

Den menneskelige interaksjonen i butikken er viktig!