Mine tips og triks til merkevarebygging, markedsføring og design.
Nå må du reklamere for deg selv
Over 7,6 milliarder i året går til handelsstand i Strømstad Sverige

Pga. Covid19 er grensene så og si stengt. Dette vil si at en stor del av befolkningen på Østlandet ikke får gjennomført sin regelmessige handleturer til Sverige. Flere lokale matbutikker opplever derfor en økning i omsetningen.

Bygg nye handlerutiner for kundekretsen din

Folk flest er rutine-styrt. Nå er de tvunget til å endre seg. Vis du nå kan vis deg fra fra din beste side. Vil du kanskje klare å bygge nye rutiner hos kundekretsen din. Du som butikkeier må nå være flik å viser din kundekrets at du finnes, at du har produkter de er interessert i, at det å handle hos deg er en god kundeopplevelse.

Så vil du kanskje klare å bryte handlerutinene til din kundekrets
Det handler ikke om pris!
Vær best på det du er best på
Vis folk at de ikke trenger å kjøre i en time (eller mer) for å få de produktene de vil ha. Dette er basis! vet kundekretsen din at du finnes? Oppdater informasjon din på google. Vis du har facebook side oppdater denne. Les mer om dette i et tidligere blogginnlegg jeg har laget.
Ved å handle hos deg får de bedre service enn om de er en av 10 000 som handler på et kjøpesenter i Sverige. God service er en av de største salgsargumentene for å bruke deg fremfor andre. Hvordan du kan gi god service er litt bransje betont. Hvordan kan du gi kundene dine mer enn bare de varene de er ute for å handle.
Vis kundene dine at hos deg støtter de lokalsamfunnet sitt. De som jobber her har barn på samme skole som deg, trener på samme treningssenter, bor i samme nabolag, osv. Du er en del av lokalsamfunnet deres.
Vis du nå har gått gjennom punktene over har du garantert funnet noen gode argumenter for at kundekretsen din skal velge å handle hos deg. Dette bruker du for å markedsføre deg gjennom en rekke kanaler. (annonse i lokalavis, Facebook, osv.). Se etter muligheter for å reklamere for bedriften gjennom samarbeidspartnere eller kulturarrangementer osv.
Du finnes, du kan løse behovet. Få ordet ut!

Akuratt nå er det ikke så viktig å bruke masse tid på å utforme markedsføringen. Det er viktigere med volum (antall steder og hyppigheten på markedsføringen). Målet er ikke å lage verdens beste reklame men informere målgruppen at du finnes å at du kan løse deres behov. Bruk tiden på å finne nye kanaler å markedsføre deg i slik at du skille deg ut.

Hva vet dine potensielle kunder om deg?
Google er den mest bruket søkemotoren i verden

det er her dine fremtidige kunder søker etter deg, hva dukker opp hvis du søker etter deg i google? "google min bedrift" en en tjeneste fra google som gjør at bedriften din dukker opp ikke bare i direktesøk men også i søk på kategori, kart, forhandler avtaler osv. med "google min bedrift" kan du redigere viktig informasjon som nettsted, gateadresse og åpningstider, produktene og tjenestene, osv. bedrifter som bruker dette riktig har dobbelt så stor sjanse for å bli oppfattet som positivt av målgruppen sin.

Åpningstider er viktig!

mange butikker tar ikke dette på alvor. hvis en potensiell kunde søker etter noe på google (som i eksempelet på bildet "båtbutikk i nærheten") vil det komme opp flere alternativer i nærheten. hvis av disse alternativene en av de har lagt inn åpningstider og/eller er forhandler av det produktet han leter etter. er det stor sjanse at han dra innom nettopp denne butikken selv om det ikke er den nærmeste. hvis denne butikken ikke har åpningstider på google. er det 50% større sjanse at han drar et annet sted.

Det ingen som liker bomturer!
Bli synlig på nettet handler ikke om ny nettside
Google bedrift info
Begynn med generell info. Legg inn eller rediger navn på bedriften, adressen, åpningstidene, nettside adresse og kontakt info.
Gå gjennom bildene som ligger der å se at de er representative for bedriften. Du kan slette og legge til nye bilder.
Legg inn bransje, hvis du er forhandler av et merke, andre ting du tenker kundene dine vil søke etter for å finne deg.
Hvis du har arrangementer kan dette også promoteres her.
… men er det egentlig så viktig?

JA! Digitalisering forutsetter integrasjoner (api), og integrasjon er nødvendig for å kunne drive smarte løsninger. Flere og flere apper og tjenester bruker API`er for å fylle tjenestene sine med innhold og lære de å bli smarte (litt som å sende de på skolen). Jo mer innhold de har jo bedre og kalkulerte valg kan de ta. Som når vi taster inn postnummer, legges stedet legges inn automatisk, eller når du bruker registreringsnummer på bilen for å finne riktige deler hos biltema. Her har de brukt API`er for å hente dataen fra sentrale systemer som har data på alle postnummer eller biler oppdatert.

Siden google er den mest brukte søkemotoren i verden (over 40 000 søk i sekundet). Så er det også mest sannsynlig at utviklere bruker data fra google for å gi systemene sine innhold. da er det viktig at din informasjon er riktig.

Get your google in order!
Nettbutikk, men hvor skal du begynne?
‍Ekspertene spår en mørk fremtid for butikkene

Hovedorganisasjonen Virke regner med at 40.000 ansatte i varehandelen kan miste arbeidsplassene de neste årene de neste 10 årene. Noen analyse eksperter tror butikkdøden kommer på grunn av nettbutikker. Mangelen på parkering får ofte skylden. Med overskrifter som dette så er det ikke så rart at du sitter å tenker at det er på tide at også du får deg en nettbutikk. Men hvor skal du begynne.

Hva koster en nettbutikk?

Det kan koste fra 1500 i måneden for såkalte ferdig løsninger, eller ca. 350 000 for utvikling av helt unike løsninger.

Ferdig løsninger som mystore eller shopify annonseres som komplett nøkkelferdig løsninger. Men dette er en sannhet med modifikasjoner. For å sammenligne det med noe kan du tenke deg at disse løsningene er som å leie et butikklokale hvor alle møbler og kassasystem er på plass. Men du må male veggene, fylle opp med varer, prise alle varene, osv.

Utvikling av unike løsninger som bygges opp fra bunn er klart dyret enn ferdig løsninger. Men gir mulighet til å bygge butikken til dine behov. Her blir merkevaren din bedre ivaretatt nettopp fordi alle deler av løsningen kan tilpasses. Det er også fordeler ved tilpassing til salg og promotering av dine varer.

Begge disse løsningen har en rekke tilleggspakker som kan integreres i nettbutikken som integrering av regnskapsprogram, kassasystem, lagerbeholdning, transportløsninger, markedsføring i sosialemedier, analyse systemer (google analytics, osv).

At nettbutikk er billig er en myte
Hva har DU behov for?
Nettbutikk på 4 nivåer
Den enkleste utgaven av nettbutikk er å sett opp en webside med enkel beskrivelse av det du selger. Legg inn kontakt informasjon (telefonnummer, e-post, adresse, åpningstider). Denne løsningen krever lite, har ingen funksjoner, å egner seg best til bedrifter som selger tjenester. Men er en fin start for deg som ikke har noe nettside. Vis du ikke klarer å sette opp dette selv kan du betale noen for å gjøre dette for deg. Dette kan koste mellom 20 og 50 000 kroner avhengig av hvor flinke de som gjør det er. Her anbefales det å bruke Wordpress som plattform Og kjøp eget domene (nettadressen). 
Denne krever litt mer, men er fortsatt enkle for de fleste. Utgangspunktet er det samme som nivå 1. Wordpress webside med kontakt info så bruker du plattformer som alt finnes (finn.no, eBay, Amazon, facebook,osv) til å selge varene dine. Dette krever at du er flink til å følge opp på alle plattformene. Besvarer kundehenvendelser, ta bra bilder, lærer deg hvordan skrive gode tekster. Søkeoptimalisering (SEO) er sikkert noe du har hørt om. Her kommer dette inn. SEO: Teksten/ beskrivelsen av varene du selger må være søkeoptimalisert slik at kundene dine finner varene dine. For eksempel: Vis du skal selge strikkasokker må du finne ut hvilke ord folk bruker når de søker etter det. Søker de på "ullsokker" "raggsokker" eller "strikkasokker". Bommer du på dette vil dine varer ikke dukke opp i søket til kundene dine. 
Nivå 3 er å sett opp en mystore eller shopify. Her får du en fullverdig butikkløsning med betalingsløsning, transport, integrering med kassasystemet som du kan bruke i butikken og integrering med regnskapssystem. Du må riktignok bruke kassasystemer og regnskapssystemer som er godkjent av de du kjøper nettbutikk løsningen av. Det krever i stor grad at du er flink til å følge opp kundehenvendelser, ta bra bilder og søkeoptimalisering (SEO). For nå er du en egen butikk med en adresse www.netbutikken.no på det store Internettet. Derfor må du også belage deg på å bruke en del penger på markedsføring av nettbutikken.
På dette nivået er det forskjell på hobby og seriøs satsing på netthandel. Dette er som å åpne en ny fysisk butikk. Nå må du ta stilling til alle de tingen som er nevnt i de andre nivåene men her kommer også layout og blanding inn. Du tenke deg godt om hvordan du vil bruke nettbutikken, hvor enkelt skal det være å oppdatere med nye produkter. Skal du ha flere betalingsløsninger (vipps, klarna). Skal kundene ha sin egen login/min side hvor de kan se bestillingene sine. Skal de få tilbud generert automatisk på bakgrunn av tidligere kjøp osv. Her er alt mulig! Det er kun penger som setter stoppe for hvor avansert nettbutikken skal være.
…Så hvor skal du begynne?

En nettbutikk lever ikke av seg selv! Det krever mye jobb å få dette til å bli lønnsomt. Du bør først finne ut hvilke av de 4 nivåene du kan gjennomføre 100%. Men husk at investeringen i utviklingen av selve nettbutikken er bare 47% av investeringen. For å få dette til å lykkes må du markedsfører butikken godt. Uavhengig av hvilket nivå du velger. Kundene dine må finne den nye butikken din, å du må få nettbutikken din til å bli en naturlig del av kundene dine sin handle rutine.

De som selger nettbutikk løsninger mener at alt er bedre på internett. De er opptatt av at på nette kan du trekke en mye større kundegruppen enn du gjør i en fysisk butikk. Dette er bare tull! Din nettbutikk bør være en forlengelse av din fysiske butikk. Du bør ha fokus på å gi din eksisterende kundegruppe bedre service og et utvidet tilbud. Målet er å være konkurransedyktig med andre som selger samme type varer til dine kunder. Når du er nr.1 i ditt nærmiljø kan du begynne å markedsføre deg mot kundene utenfor den eksisterende målgruppen din.

Det eneste forhandlingskortet til nettbutikker som ikke har fysiske butikker er prisavslag. Så ikke konkurrer på pris, konkurrer heller på hvem som tar best vare på kundene, hvem kan tilby dem mest for pengene, best på service. Bruk nettbutikken din til å invitere til kundekvelder og arrangementer i butikklokale ditt. Samarbeid med andre lokale aktører rundt deg for å trekke kunder.

Mersalg er den store steinen i nettbutikk maskineriet. Ingen har klart å få til mersalg på en nettbutikk på en bra måte. Dette er synlig hos mange av de stor kjedene som tilbyr varer billigere på nettbutikken sin enn i sine egne butikker. Dette gjør at for eks. Elkjøp taper store summer når de selger en TV på nette, men ikke får solgt ekstra høyttalere, strømkabel eller forsikring i tillegg. Dette er varer som har høy fortjeneste å som dekker tapet på fortjenesten når TVen er på tilbud å driver overskuddet når TVen er til full pris. 

Vis vi heller snur dette rundt så får du en mye bedre strategi som gir økt fortjeneste til hele firma. Annonserer tilbud på nettbutikken som kun gjelder vis kunden kommer til butikken, Varen må betales i butikk!. Da får du kunden inn i butikken. Kunden må åpne lommeboka å betale, ergo er han/hun i kjøpe-modus å mer mottakelig for mersalg. Nå er det opp til dine selgere å få det til. «har du sett disse, de fikk jeg inn i dag» «Vil du ha med feste til den» «nå har vi også tilbud på»

Den menneskelige interaksjonen i butikken er viktig! 
Eldre innlegg:
Nå må du reklamere for deg selv
Nå må du reklamere for deg selv
Read all about it
Hva vet dine potensielle kunder om deg?
Hva vet dine potensielle kunder om deg?
Read all about it
Nettbutikk, men hvor skal du begynne?
Nettbutikk, men hvor skal du begynne?
Read all about it